Premie voor zero-emissievoertuigen met 1 jaar verlengd

De Vlaamse regering heeft op voorstel van minister van Energie Lydia Peeters de premie voor zero-emissievoertuigen verlengd tot eind 2020. Het gaat om premies voor batterij-elektrische wagens, bromfietsen of motorfietsen en auto’s op waterstof. Ook taxibedrijven zullen in de toekomst zo’n premie kunnen aanvragen. Lydia Peeters: “We hebben vastgesteld dat deze premie voor veel Vlamingen het verschil maakt tussen overstappen op zero-emissie of niet. Daarom willen we de premie nu met 1 jaar verlengen en dus over deze legislatuur tillen.”

Sinds 1 januari 2016 kunnen Vlamingen een premie krijgen voor de aankoop van een zero-emissiewagen, dat is een wagen met een batterij of op waterstof. De voorbije jaren zijn de categorieën uitgebreid naar bestelwagens, deelauto’s, elektrische bromfietsen en motoren. Daar komen voortaan ook de taxibedrijven bij. Ook zij zullen een premie kunnen aanvragen voor zero-emissievoertuigen. Bovendien verlengt Vlaams minister van Energie Lydia Peeters de premie met een jaar, tot eind 2020.

“We stellen vast dat het aanbod aan wagens vergroot, maar dat de prijs nog erg hoog blijft. Daarom verlengen we de premie met een jaar. Ook taxibedrijven, die vergelijkbaar zijn met deelwagens waarvoor de premie al mogelijk was, kunnen deze voortaan krijgen. Ze hebben een voorbeeldfunctie”, vindt Lydia Peeters. 

Premie op zelfde niveau voor het goedkopere segment

De premies voor de goedkopere segmenten van auto’s (tot 31.000 euro en tot 41. 000 euro) blijven behouden op hetzelfde niveau als vandaag tot eind 2020. We spreken over 4.000 euro voor de ‘goedkoopste’ modellen tot 31.000 euro en 3.500 euro voor de modellen tot 41.000 euro. Ook voor de bromfietsen en motoren blijven de premies dezelfde, respectievelijk 750 en 1.500 euro.   

Lydia Peeters: “Om zoveel mogelijk mensen de kans te geven om de overstap te maken, ligt de klemtoon meer op de tweewielers en op het wat goedkopere wagensegment. Omdat de premie hier zeker het verschil kan maken.”

Voor de duurdere wagens daalt de premie dan ook totdat hij wordt stopgezet eind 2020. 

“We tillen de premie over deze legislatuur omdat ondersteuning op korte termijn noodzakelijk blijkt om de vergroening van ons wagenpark te versnellen. Het staat de volgende regering natuurlijk vrij om de situatie opnieuw te beoordelen en de premie nog langer aan te houden.”

Voor de verlenging en uitbreiding is een wijziging van het Energiebesluit nodig. Het wijzigingsbesluit gaat nu voor advies naar de Raad van State.

batterij-elektrische wagen
of brandstofcelwagen*
(M1 of N1)
catalogus
waarde C
premiejaar
2016
premiejaar
2017
premiejaar 2018premiejaar 2019premiejaar 2020
C < 31.000 euro5000 euro4000 euro4000 euro4000 euro4000 euro
31.000 euro =< C < 41.000 euro4500 euro3500 euro3500 euro3500 euro3500 euro
41.000 euro =< C < 61.000 euro3000 euro2500 euro2500 euro2500 euro2000 euro
C => 61.000 euro2500 euro2000 euro2000 euro2000 euro1000 euro
brandstofcelwagenn.v.tn.v.t4000 euro4000 euro4000 euro
motorfietsgeengeen1500 euro1500 euro1500 euro
geengeen750 euro750 euro750 euro
Autodelen in Mechelen

Elektrische mobiliteitsoplossing met BattMobiel: van bakfiets tot Tesla

Vanaf dit najaar verwelkomt Mechelen een vernieuwende aanbieder van 100% elektrische deelwagens. BattMobiel is als Belgische aanbieder van mobiliteitsoplossingen vandaag reeds actief in Gent, Aalst en Deinze en heeft momenteel reeds ruim 40 deelwagens in omloop. De komende maanden zal samen met BattMobiel bekeken worden waar de wagens het best kunnen worden geplaatst. Met Cambio…

buren3

BattMobiel met de buren

Word Batt: overtuig je buren, familie en vrienden Je wil Batt worden, fantastisch! Maar autodelen kun je natuurlijk niet alleen. Wil je alles uit je wagen halen dan moeten zoveel mogelijk mensen in jouw buurt Batt worden. Meer mensen betekent meer efficiëntie en een hogere bezettingsgraad. Hoe meer een auto wordt gebruikt, hoe goedkoper hij…

elektrisch autodelen in gent, aalst, deinze

Premie voor zero-emissievoertuigen met 1 jaar verlengd

De Vlaamse regering heeft op voorstel van minister van Energie Lydia Peeters de premie voor zero-emissievoertuigen verlengd tot eind 2020. Het gaat om premies voor batterij-elektrische wagens, bromfietsen of motorfietsen en auto’s op waterstof. Ook taxibedrijven zullen in de toekomst zo’n premie kunnen aanvragen. Lydia Peeters: “We hebben vastgesteld dat deze premie voor veel Vlamingen…

elektrisch autodelen in gent, aalst, deinze, chriskras, maaike cafmeyer

Chriskras aflevering #1 – Maaike Cafmeyer

Geen beter gesprek dat met een toffe gast in de auto dachten we. Daarom nodigen we voortaan boeiende mensen uit om samen met Chris een testrit te maken. in ‘Chriskras’ praten ze over thema’s die ons allen aanbelangen: mobiliteit, ecologie, het gezin en den Dampuurt. Met Maaike Cafmeyer konden we ons geen beter eerste gast…

Blinkende battMobiel met Steam

Blinken in jouw BattMobiel met Steam Carwash

Batt gebruikers houden hun eigen buurtwagen net. Vanuit BattMobiel zijn wij hier bijzonder trots op. Spontane ontstane beurtrol systemen zorgen ervoor dat onze BattMobiel cars al blinkend de straten opfleuren. Want zeg nu zelf, wie zit er niet graag in een nette elektrische deelwagen? Om jullie hier in aan te moedigen, hebben wij met de…

battmobiel-autodelen-in-aalst

BattMobiel in Aalst!

Cambio is al sinds 2012 actief in Aalst, maar daar komen nu nog twee autodeelsystemen bij. Voor 100 euro kan je een dag met een Tesla rondrijden via BattMobiel. Opmerkelijk is ook dat lokale Renault-verdeler Valckenier zich op de autodeelmarkt begeeft met Valckenier Share en een proefproject in de Watertorenwijk. Schepen van Mobiliteit Jean-Jacques De…

rsz_shutterstock_553653070

Onze prijzen en engagementen

Het Laatste Nieuws publiceerde vandaag een artikel over Wouter, één van onze Gentse batts, die voor het werk naar Nederland rijdt met de Renault Zoë. Dit kost hem 25 euro per dag exclusief BTW. Naar aanleiding van het artikel zijn er veel vragen gekomen over ons prijsbeleid. We zetten hieronder nog eens een aantal dingen…

P1060353

Deinze deelt een elektrische auto

De stad Deinze stelt een elektrische carpoolwagen ter beschikking van haar werknemers en buurtbewoners. Hiervoor werkt de stad samen met de firma BattMobiel, een Gents bedrijf dat elektrische deelwagens aanbiedt om te delen binnen een bepaalde buurt. De deelauto bevindt zich op de parking aan het Mobipunt rechtover het dienstencentrum Leiespiegel. Daar is immers een…

maxresdefault

Stoffel Vandoorne tekent bij Battmobiel

Voormalig Formule 1-rijder Stoffel Vandoorne is sinds dit jaar simulatorrijder voor Mercedes, hij combineert die job met een plek in Formule E, de elektrische Formule 1, voor HWA Racelab. Nu tekent hij ook als testrijder bij Battmobiel. “Als Formule E-rijder ben ik vanzelfsprekend geïnteresseerd in ecologische alternatieven op klassieke wagen. Ik volg Battmobiel nu al…

tesla-roadster-1-980x620

Exclusief: test vandaag Tesla Roadster (2020) prototype bij Battmobiel

Vorige week haalden we als eerste in Gent een Tesla Model 3 binnen. Deze week hebben we een nog grotere primeur. Tesla koos Battmobiel uit om als eerste in Europa testritten te organiseren met hun nieuwe wagen. Tesla-fans kijken al even uit naar de volgende generatie Roadster. De auto komt normaal gezien in 2020 op…